rimske terme Allplan projekt

Modernizacija in povečanje Rimskih term je bil kompleksen projekt z veliko količino podatkov.

Arhitekturna pisarna Arhiveda je naročilo sprejela skupaj s skupino „Waaaow“ in delal v skladu z metodo BIM z uporabo programske opreme za arhitekturo Allplan. Vrhunci projekta Rimske terme so bili, integracija sistema in sistema zgradbe, ki so arhitektom zagotovili, sprotno sledenje in vpogled v izdelavo.
»Zahvaljujoč informacijskem modeliranju stavb lahko delamo, kot da smo eno podjetje, “pravi Slovenski arhitekt Rafko Napast. S svojo ženo vodi arhitekturni urad Arhiveda in je bil tudi pobudnik mreže za načrtovanje „Waaaow“, h katerim pripradajo inženirji iz različnih disciplin. Ime “Waaaow” pravi vse: z omrežjem, cilj Rafka Napasta je bil ponuditi projektno delo kot popolna storitev in pridobivati stranke s ponujanjem popolnosti. Najpomembnejša pomoč: Modeliranje zgradb (BIM) in Programska oprema za arhitekturo Allplan.

NAČRTOVANJE IZ ENEGA SAMEGA VIRA

“Waaaow” načrtovalna mreža ponuja vse faze in področja projektnega dela iz enega samega vira: strokovnjak iz vsakega področja – iz osnutka, delovnih risb, konstrukcijskega načrta in tehnične stavbne opreme do oblikovanja krajine in notranje opreme. Tudi mreža za načrtovanje deluje kot razvijalec projekta. Projekte sestavljajo vse od ene hiše do več le teh, industrijski kompleksi in javne zgradbe do hotelov in popolnih wellness storitev. Ena od teh zdravilišč so Rimske terme in sicer kopeli v slovenskih zdraviliščih Rimskih Toplic. Za katero je bil „Waaaow“ popolnoma odgovoren za posodobitev in razširitev – v okviru projekta vodstvo Arhivede. Imeli pa so tudi nalogo izdelavo vseh osnutkov in delovnih risb. Rafko Napast in njegova žena sta oblikovala novo stavbo, ki je naravno integrirana med dve obstoječi stavbi. Zaradi svoje ukrivljene oblike in obloge za zavese, ki so izdelane iz kovinskih palic in plošč v različnih odtenkih zelene barve. Poleg cilja harmoničnega združevanja starega in novega, je bil poseben izziv tega projekta njena velika velikost. Da bi na dejansko skupno površino 30.000 kvadratnih metrov vključili več restavracij, savno, konferenčne sobe in 250 hotelskih sob. Načrtovanje je bilo oteženo zaradi gradbenih ukrepov, potrebnih za zapečatenje dela stavbe, ki se nahaja pod zemljo.

Rimske terme - BIM projekt za učinkovitost in prihranek

GRADBENA STRUKTURA KOT VZGOJA

Konec koncev je bila kompleksnost projekta Rimske terme, ki je prepričala Rafka Napasta, da preide na Allplan sredi načrtovanja: »Veliki, kompleksni projekti zahtevajo zelo zmogljivo programsko opremo za načrtovanje ki lahko pomagajo zelo učinkovito obvladovati ogromno količino podatkov. Poudarek pri strukturi zgradbe v Allplanu je pri risanju datotek in plasti. Druge programske rešitve uporabljajo samo plasti, kar pa ne zadostuje za kompleksne projekte. “
Kot integrirana platforma Allplan omogoča delo na vseh delih projekta z istim sistemom, ki temelji na pristopu BIM: »Popolna integracija vseh območij načrtovanja in faze je za nas najpomembnejša prednost, saj to prihrani čas in denar. Z obdelavo projekta z uporabo BIM metode, združujemo tudi vse vidike gradnje pred začetkom konstrukcije in tako zagotoviti doslednost načrtovanja. “ Zdaj se uporablja Allplan z vsemi razpoložljivimi moduli na osmih delovnih postajah pri „Waaaow“. Oblikovalci uporabljajo tudi orodje Workgroup Manager in vizualizacijsko rešitev CINEMA 4D, in jih nadalje obdelujejo preko razpisnega postopka z rešitvijo BCM od Nemetschek.

ABSOLUTNO NATANČNI PODATKI

Zahvaljujoč integraciji Nemetscheka, so bili slovenski oblikovalci sposobni delati na celovito celotnem projektu, brez izmenjave podatkov naprej in nazaj. Bil je osrednji gradbeni model, do katerega so vsi inženirji dostopali neposredno. Vsak dodatek in njena sprememba je bila na voljo v realnem času. Tako so vsi partnerji vedno sodelovala z najnovejšimi informacije. Spremembe je bilo treba vnesti samo enkrat in nato lahko vse dokumente načrtovanja ustvarite neposredno iz 3D modela. Ustbarite lahko delovne risbe, načrti splošne razporeditve in dopisovanje dokumentacije o tehnični opremi stavb. Tako so bile predstavitve na voljo takoj, brez potrebe po nadaljnjem urejanju. “Z Allplan, izvedeni podatki so popolnoma pravilni in točni. Načrtov ni bilo treba ročno spreminjati predstavitvam dodajte teksture – vse je bilo že v modelu stavbe Allplan. “ Rafko Napast ocenjuje prilagodljivost ravnanja sistem Allplan. »Lahko uporabite Allplan na različnih ravneh, odvisno od vaših potreb. Uporabljen je lahko kot čisto orodje za risanje ali orodje za 3D načrtovanje, pa tudi kot sistem BIM za popolnoma integriran projekt. Predpogoj za slednje je seveda 3D oblikovanje, z vsemi zahtevanimi parametri. Je postopek, ki vključuje nekaj dodatnega dela na začetku, po mnenju Rafka Napasta, vendar se “izplača” znova in znova “med preostalim delom projekta.

POVZETEK INFORMACIJ PROJEKTA

  • Fokus: BIM – arhitektura
  • Uporabljena programska oprema: Allplan Architecture

PODATKI PROJEKTA

  • Naročnik: Rimske Terme
  • Datum začetka oblikovanja: 2007
  • Zaključek gradnje: 2011
  • Obdobje izgradnje: 2008 – 2011
  • Gradbena prostornina: 100.000 m³
  • Dejanska površina: 30.000,00 m²
  • Stroški gradnje: pribl. 45 milijonov EUR

Uporabniku prijazno orodje Allplan zagotavlja modeliranje component, kar predstavlja velika prednost. Rafko Napast je še posebej navdušen nad novim SmartPart-om, ki omogoča kakršno koli prosto obliko, ki jih je možno ustvariti z lahkoto. Arhitekt je uporabil 3D orodje za Rimske terme v Rimskih Toplice z namenom, da se končajo še zadnji delčki notranjega oblikovanja, poleg vseh drugih stvari. To mu je omogočilo doseči popolnost, za katero si prizadeva, ne samo v smislu projektnega dela, ampak tudi glede oblikovanja.

Brezplačen preizkus
Promocija za BIM

Za več informacij o BIM programski opremi nas kontaktirajte.