5 stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri programske opreme za gradbeništvo

Ko je čas za izbiro nove programske opreme za gradbeništvo za 3D modeliranje, je preprosto preobremenjeno s količino razpoložljivih možnosti in funkcij. Katere funkcije so pomembne in kaj potrebujete za vaše vsakodnevno delo, so ključna vprašanja. Težko je uvrstiti ta seznam na nekaj glavnih področij, zato smo izdelali ta priročnik. Pomagal vam bo, da se osredotočite na nekatere vidike, ki so nam jih povedali naši gradbeni inženirji, ki so zanje najpomembnejši.

  1. Modeli kompleksnih geometrij natančno

Modeli postajajo vse bolj ambiciozni, kar dokazujejo projekti, kot so ogromni razponi mostu Tamina, obsežni predor Gotthard Base – najdaljši železniški predor na svetu, ali pometanje betonskih krivulj hidroelektrarne Kempten. Natančno modeliranje teh kompleksnih geometrij je izziv, ki ga mora vaša prihodnja programska oprema premagati.

Če primerjate isti predmet, narisan v dveh različnih programih, bodo pogosto imeli različne količine, zlasti ukrivljene površine. To je zaradi načina, na katerega programska oprema modelira objekte, pri čemer nekateri uporabljajo metode, ki so videti gladke, vendar so v realnosti rahlo netočne, ko jih gledate od blizu. Najbolj natančni modeli bodo zagotovili najbolj natančne informacije, zato poskrbite, da boste izbrali platformo, ki vam omogoča enostavno izdelavo natančnih modelov, kot je na primer Allplan Engineering.

  1. Hitro utrjevanje modelov za gradbeništvo

Eden od najbolj zamudnih nalog, ki jih inženirji redno opravljajo, je modeliranje in podrobno opisovanje armature betona. In ko je to storjeno, je treba ustvariti količine in urnike za upogibanje palic, pogosto ročno na preglednici.

Če v oblikovalskem programu izgubljate tedne, lahko uporabite programsko opremo, ki vam bo pomagala. Dobra novica je, da so na voljo napredni programi za 3D modeliranje, ki lahko opravijo te dejavnosti v kratkem času, ki ga potrebujejo z uporabo 2D metod. Poiščite orodje, ki vam omogoča preprosto in intuitivno modeliranje in podrobno ojačitev, nato pa generira vaše količine in zaporedje krivljenja kot stranski produkt procesa načrtovanja. V povezavi s sposobnostjo natančnega modeliranja kompleksnih geometrij postane to bolj pomembno.

  1. Določa preprosto razdelke

Ne glede na to, ali načrtujete mostove, ceste, predore ali druge strukture, je še ena pomembna možnost, da enostavno ustvarite tipične, vzdolžne ali prečne prereze. Namesto ročno risanje odsekov mora vaša programska oprema to narediti. Pri izbiri programa za 3D modeliranje izberite tisto, ki vam omogoča, da določite odseke bodisi kot del obstoječih objektov bodisi iz horizontalnih ali vertikalnih poravnav.

Allplan Engineering, na primer, omogoča, da se vzdolžni profili ustvarijo neposredno iz poravnav. Prečni odseki se preprosto ustvarijo z ustvarjanjem pogleda skozi obliko, s čimer prihranimo čas v primerjavi z ročnim ponovnim ustvarjanjem odseka. Potrebno je ustvariti dokumentacijo z vsemi vrstami odsekov, ki vključuje vse vidike oblikovanja.

  1. Omogoča vizualizacijo

Le malo ljudi lahko v celoti vizualizira dokončano strukturo iz niza 2D risb. Čeprav se to morda zdi kot lepota in ne kot bistvena značilnost, je možnost, da lahko doživite in raziskujete 3D zgradbo, praktično uporabno, poleg tega, da stranki prikaže končno strukturo.

Pri modelu 3D BIM za gradbeništvo se spopadi lahko odkrijejo veliko lažje kot pri 2D risbah, ne glede na to, ali so med strukturnimi komponentami ali z značilnostmi okoliških mest. Projekti so lahko konstruirani tako, da preverjajo trajanje programa in porabijo profil med gradnjo. Uporaba virtualnih ogledov vam lahko pomaga tudi pri finem nastavljanju modelov za končnega uporabnika. Omogoča jim, da doživetje prostora, preden je zgrajen, in se zavedajo, da potrebujejo drugačno postavitev. V današnjem gospodarstvu je bistveno, če izberemo programsko opremo, ki lahko vsem zainteresiranim stranem hitro in enostavno posreduje celotno obliko. Morda bi bilo prav tako vredno vlagati v virtualno resničnost, da bi še izboljšali to zmožnost vizualizacije in se spomnite, da lahko vizualizacija pogosto pomaga prodati vaše storitve.

Izberite Preudarno

Izbira programa gradbenega modeliranja je odločilna odločitev, ki ima trajne posledice za vaše podjetje. Če upoštevate teh pet področij, ki vam bodo pomagali pri vodenju raziskave in vrednotenja programske opreme, si boste postavili prava vprašanja, da boste našli najboljšo rešitev za vaše potrebe.

VEČ O ALLPLAN GRADBENIŠTVU
Promocija za BIM

Za več informacij o ALLPLAN gradbeniški programski opremi nas kontaktirajte.