Premik iz 2D CAD v 3D in BIM za arhitekte

Preberite kateri koli vir novic v industriji in vam je odpuščeno, ker mislite, da zdaj vsi uporabljajo 3D modeliranje zgradb (BIM). Toda mnogi arhitekti ostajajo zaskrbljeni zaradi prehoda na programsko opremo za arhitekturo 3D in ali so koristi večje od slabosti. Oglejmo si dejstva kakko iz 2d CAD v 3D:

Premik iz 2D CAD v 3D orodja za modeliranje

Pri prvem koraku pri prehodu iz 2D CAD v 3D je potrebno vedeti, katere funkcije potrebujete v programski opremi za 3D arhitekturo. Obstaja veliko funkcij, ki so na voljo v programih za 3D modeliranje, vendar ne bo vsako orodje primerno za vaše potrebe. Ko razmišljate, ali se morate premakniti, si postavite vprašanja, kot so:

• Ali morate izdelati rezultate v 2D, 3D ali mešanici obeh?

• Kakšne so vaše obveznosti za izpolnjevanje zahtev BIM za vaše projekte?

• Koliko informacij potrebujete za izmenjavo z drugimi udeleženci v projektu?

• Katere druge programske pakete potrebujete za vaše modele (kot so programi za izdelavo ali preglednice) in ali lahko program 3D arhitekture združi te funkcije in vam dolgoročno prihrani denar?

• Katere druge ugodnosti lahko ponudite svojim strankam z uporabo orodij za 3D modeliranje (kot so virtualne ture ali 3D-tiskani modeli), ki niso na voljo z 2D modeli?

• Ali lahko ostanete konkurenčni drugim podjetjem, ki uporabljajo programsko opremo za 3D arhitekturo in uporabljate trenutne 2D metode?

Ko boste odgovorili na ta vprašanja, lahko sprejmete boljšo odločitev o tem, ali je program 3D arhitekture primeren za vaše podjetje.

Kaj so prednosti prehoda v programsko opremo 3D arhitekture?

Napredno 3D modeliranje in programska oprema BIM za arhitekte lahko povečata učinkovitost in produktivnost. To naredita v fazi načrtovanja, kar je koristno pri obravnavi kratkih časovnih okvirov. Vključevanje sprememb pri načrtovanju je tudi veliko lažje, saj se ročne posodobitve za risanje in možnost napak pri načrtovanju zmanjšajo.

Večja natančnost projektiranja je še ena prednost programske opreme za 3D arhitekturno oblikovanje CAD. Preverjanje kolizije se lahko izvede na modelu, da se ugotovijo spori med elementi. Ko je model pravilen, lahko količine, razporede in stroške hitro in preprosto izpeljemo iz 3D modela. Z uporabo vgrajenih orodij za poročanje, s čimer prihranimo čas in povečamo natančnost.

Vizualizacije in simulacije so še ena pomembna značilnost programske opreme 3D arhitekture. Ustvarjanje 3D modela daje arhitektom 2D končne izdelke, ki jih potrebujejo. Hkrati pa zagotavlja natančno 3D vizualizacijo predlagane zasnove v enem koraku. Virtualne simulacije gradbene faze se lahko izvajajo tudi za določitev natančnih stroškov in programov. Tistrankam zagotavljajo zanesljivost stroškov, ki jo potrebujejo v zgodnejši fazi.

Programska oprema za 3D arhitekturo bo pripomogla tudi k boljšemu usklajevanju projekta in zmanjšanju tveganja napak. To še posebej velja za pisarne, ki imajo velike skupine ali se zanašajo na samostojne delavce. Kjer kopiranje in izmenjava najnovejših informacij med vsemi, ki delajo na projektu, lahko postane zelo težko usklajevati.

Katere so slabosti prehoda na programsko opremo 3D arhitekture?

Glavna skrb so stroški usposabljanja osebja in časa, ki je potreben, da se usposobijo za orodja za 3D modeliranje. Čeprav je mogoče pričakovati prilagoditveno obdobje z vsako spremembo programske opreme, lahko orodja za 3D modeliranje, ki omogočajo timskemu delu tako v 2D kot tudi v 3D, ublažijo to zaskrbljenost. Saj zagotavljajo poznavanje – in s tem učinkovitost – 2D risanja, hkrati pa zagotavljajo prednosti 3D modeliranje.

Druga skrb je vnos podrobnejših informacij v zgodnejši fazi projekta. Vendar pa je mogoče ustvariti preproste 3D zasnove z obsegom in jih pozneje spreminjati med fazo podrobnega načrtovanja. Vendar pa zahteva bolj poznavanje orodja za 3D modeliranje, ki ga uporabljate – kar je zlahka premagano, saj vaša ekipa pridobi več izkušenj s 3D arhitekturo programov.

Za manjše modele mnogi arhitekti ugotavljajo, da so stranke zadovoljne z ročnimi skicami in približnimi količinami, zato je oblikovanje 3D modela nepotrebno. Če obstajajo razlike, je razlika v stroških običajno majhna. Vendar pa lahko zagotovitev natančnih stroškov in količin za vnaprejšnja dela pomaga zagotoviti več projektov in zgraditi zaupanja vreden ugled.

Zaključek

Z naraščajočim mandatom BIM s strani strank, vprašanje ni več: »Ali naj se premaknemo v 3D?«, Ampak »Kdaj«? ostati konkurenčen. Vendar pa je prehod na programsko opremo za 3D arhitekturo velika zaveza, ki jo je treba skrbno premisliti, da boste lahko izbrali najboljšo rešitev za vaše potrebe. Če razmišljate o prehodu na 3D arhitekturno programsko opremo za izdelavo CAD, zakaj ne bi poskusili brezplačne preizkuse arhitekture Allplan, da bi videli, ali je to primerno za vašo ekipo.

VEČ O ALLPLANU
BREZPLAČEN PREIZKUS

Za več informacij o ALLPLAN programski opremi nas kontaktirajte.