pot od cad do bim

Če razmišljate o tem, da bi preklopili iz uporabe CAD kot osnovnega orodja za risanje na napredno, 3D BIM izvedbo, se boste morda počutili preobremenjeni s količino razpoložljivih možnosti. Odločanje o najboljšem programu za vaše potrebe je lahko težavno, prav tako pa ima trajne (stroški) posledice za prihodnje projekte. Tu je pet najpomembnejših vprašanj, ki jih je treba upoštevati pri ocenjevanju programske opreme BIM. 

  1. 2D in 3D risanje in natančnost modeliranja

Eno od prvih vprašanj, ki si ga zastavite je, kako natančne morajo biti vaše nove risbe v 2D in 3D. Isti objekt, narisan v dveh različnih programskih paketih, bo pogosto imel drugačen obseg. Vse to se zgodi zaradi različnih metod, ki jih programska oprema uporablja za izdelavo modelov. To še posebej velja za ukrivljene oblike, kjer modeliran predmet ne sme imeti popolnoma gladke površine.

Če potrebujete najvišjo stopnjo natančnosti pri vaših modelih, mora biti vaša programska oprema sposobna modelirati, v najboljšem primeru z minimalno količino napora. Rešitev, kot je Allplan Architecture ali Allplan Engineering, omogoča enostavno modeliranje.  Zaupanje v vašo obliko, količino in oceno stroškov boste dobili z največjo natančnostjo.

  1. Zmožnost določanja lastnosti

Kar razlikuje BIM od CAD, je sposobnost določanja fizičnih in funkcionalnih lastnosti objektov. Ti podatki so tisto, kar ustvari inteligentni model BIM, v nasprotju z zgolj 3D predstavitvijo vašega projekta. V bistvu je to kot ustvarjanje podatkovne baze, ki je povezana z vašimi komponentami modela, kar naj bi bila sposobna narediti vaša bodoča programska oprema BIM.

Allplan rešitve to dosežejo z uporabo atributov komponent. Ti vam omogočajo, da za celoten model BIM določite tudi grafične in ne geometrične podatke.

  1. Sposobnost ustvarjanja poročil

Ko so podatki v modelu, je treba dostopati hitro in enostavno. Običajno je to v obliki poročila ali urnika. Najpogostejša poročila, ki jih načrtovalci zahtevajo, so količine materialov in ocene stroškov ali potencialni načrti za ovijanje. S pravo rešitvijo je izdelava teh poročil iz modela stranski proizvod procesa modeliranja in ne dodatnega dela.

V Allplanu lahko poročila ustvarite s klikom na gumb, celo kompleksne urnike, kot so tisti, ki so potrebni za upogibanje palice. Čas, prihranjen pri avtomatizaciji teh poročil o projektu po projektu, se kmalu poveča.

  1. Zmogljivosti vizualizacije

Katere zmogljivosti vizualizacije potrebujete? Mnogim ljudem si je težko predstavljati končno zgradbo iz niza 2D risb. Z modelom 3D BIM pa je mogoče projekte uresničiti in jih zlahka vizualizirati, tako za tržne namene kot za virtualne aplikacije. Morda boste morali praktično zgraditi projekte, da preverite možnost gradnje, svetlobne pogoje ali združljivost mesta.

Uporaba zmogljivega motorja CineRender podjetja MAXON, ki je vgrajen v Allplan, vam omogoča ustvarjanje visoko ločljivega upodabljanja, kot tudi sledenje posnetkom in senčnim študijam.

  1. Združljivost

S kom še vedno delate? Projektne skupine so na splošno sestavljene iz več različnih disciplin, zunanji udeleženci, od katerih nekateri lahko uporabljajo specializirano programsko opremo ali pa imajo dostop samo do osnovnih programov. Možnost izmenjave podatkov, ki je združljiva z vrsto programov in vsebuje vse potrebne informacije, je bistven del dostave projektov, zato bi morala vaša prihodnja programska oprema to podpreti. Izmenjava podatkov je še bolj kritična v okolju BIM, kjer je potrebno sodelovanje in souporaba podatkov za BIM 3. stopnjo.

Možnost, da izberete katero koli programsko rešitev, vendar še vedno delite informacije, je načelo, na katerem temelji openBIM. Allplan to doseže z uporabo vmesnikov za izmenjavo podatkov (Foundation Foundation Classes, IFC), ki omogočajo sodelovanje med različnimi platformami brez izgube dragocenih podatkov.

Zaključek
Prehod od CAD do BIM je velik preskok – toda v pravi smeri. Prepričajte se, da izberete najboljšo rešitev za svoje potrebe, pri čemer upoštevajte teh pet dejavnikov. Če lahko izbrani program obkljuka vsa ta polja, potem ste na dobri poti, da uspešno preidete na BIM in zagotovite prihodnost vašega podjetja.

Brezplačen preizkus
Promocija za BIM

Za več informacij o BIM programski opremi nas kontaktirajte.