Inženiring in kompleksno 3D modeliranje

Ustvarjanje 3D modelov je že dolgo območje arhitektov in ne inženirjev. Z naprednimi orodji za 3D modeliranje pa lahko civilni in strukturni inženirji začnejo izkoriščati prednosti 3D modelov. Ne glede na to, ali želite zgraditi strukturno ambiciozne zgradbe ali načrtovati kompleksno betonsko ojačitev. Možnosti, ki jih ponuja 3D modeliranje so tako, neskončne.

Kako programska oprema za 3D modeliranje pomaga civilnim in strukturnim inženirjem?

Napredna programska oprema za 3D modeliranje omogoča civilnim in strukturnim inženirjem, da delujejo natančneje in stroškovno učinkoviteje kot tradicionalne 2D metode načrtovanja. To še posebej velja za zapletene projekte, kjer se napake z lahkoto prepletajo v načrt. Z 3D modeliranjem se risbe in količine oblikujejo kot stranski proizvod modela, s čimer se posodobitve in spremembe hitreje, lažje in natančneje. Preverjanje trčenja lahko pomaga pri odkrivanju spopadov med komponentami za boljšo kakovost.

Poleg tega je oblikovanje in podrobno opisovanje betonske armature z uporabo inteligentnih orodij za modeliranje drastično skrajša čas, potreben za oblikovanje armature. Tudi načrti za upogibanje palic – ki so običajno ročno izdelani v Excelu – se samodejno ustvarijo iz modela s klikom na gumb.

Kako drugi gradbeni in konstrukcijski inženirji uporabljajo orodja za 3D modeliranje?

Inženirji civilne in strukturne stroke so se zgledovali po modelarskem delu arhitektov in se za svoje projekte obrnili k 3D modeliranju z impresivnimi rezultati. Tukaj je nekaj primerov:

Čistilna naprava za biomaso, Švica
Nova naprava za sprejem in obdelavo biomase je bila potrebna za uskladitev z obstoječimi strukturami. Prisotne so na lokaciji, hkrati pa tudi usklajevanje operativnih zahtev sprejemnega območja in območja zdravljenja. Uporaba 3D modela je omogočila modeliranje obstoječih zgradb, da bi zagotovili oblikovanje brez trčenja. Hkrati pa pomagali doseči arhitektovo vizijo velike, 62,5 m 36 m dvorane, ki ni imela stolpcev. Programska oprema za 3D modeliranje je omogočila inženirjem, da so izpolnili vse zahteve, hkrati pa so naročniku zagotovili model, ki bi ga lahko uporabili za upravljanje objektov.

Črpalna postaja Katwijk, Nizozemska
Ta projekt je bil še posebej zapleten zaradi široke palete uporabljenih oblik. In sicer trapeznih zunanjih sten, cilindričnega korita, okroglih pretočnih odprtin in eliptičnih ploščadi za čiščenje žerjavov – in obstoječe črpalne postaje. Ti pogoji so pomenili možnost oblikovanja v 3D. Kar je inženirjem omogočilo natančno vizualizacijo zgradbe, hkrati pa tudi prepoznavanje trkov pred začetkom dela na lokaciji. Poleg tega je več oblikovalcev delalo na istem modelu hkrati, zato so imeli vsi vedno dostop do najnovejših informacij.

Most Tamina, Švica
Kot največji obokani most v Švici ima ta konstrukcija obokan razpon 265m, dolžino nadgradnje 417m in višino 220m. V začetku projekta so bili potrebni obsežni načrti vodnikov in ojačitev prednapetih elementov, da bi dokazali, da je mogoče zasnovo zgraditi. Hkrati pa zagotoviti, da se tisti, ki razpisujejo gradnje, zavedajo zahtevnih pogojev gradnje. Visoko stopnjo podrobnosti je bilo mogoče oblikovati že na začetku. Zahvaljujoč orodjem za 3D modeliranje, hkrati pa je bila konstrukcija armature učinkovitejša in brez napak. Ta most je prejel tudi mednarodne nagrade za svojo oblikovalsko ekipo.

Visoka kompleksnost potrebuje 3D modele

Kompleksni načrti v kombinaciji z vedno večjimi časovnimi in stroškovnimi pritiski pomenijo, da morajo civilni in strukturni inženirji učinkoviteje zagotavljati modele brez napak. Programska oprema za 3D modeliranje ponuja civilnim in strukturnim inženirjem način za ustvarjanje ambicioznih modelov. In sicer lažje, hitrejše in natančneje kot pri 2D CAD. Za več navdiha si oglejte našo stran z inženirskimi referencami za več 3D projektov. Druga možnost je, zakaj ne bi poskusili brezplačnega 30-dnevnega preizkusa Allplan Engineeringa, da vidite, kako lahko vaša ekipa začne izkoriščati programsko opremo za 3D modeliranje.

VEČ O ALLPLANU
BREZPLAČEN PREIZKUS

Za več informacij o ALLPLAN programski opremi nas kontaktirajte.