ALLPLAN ARHITEKTURA V PRAKSI

Mesto Dübendorf, ki se nahaja na vzhodnem robu Züricha, se namerava v prihodnjih letih trajnostno razvijati. Pojavili se bodo nova območja, okrepili bodo center in ustvarili nov življenjski prostor. Vključuje tudi okrožje Im Giessen, ki se nahaja med mestnim središčem in Überlandstraße v neuporabljenem industrijskem območju. Projekt bo zgrajen v treh fazah. Do konca leta 2019 bo v prvih dveh stopnjah ustvarjenih okoli 300 najemnih stanovanj različnih cen in majhnega komercialnega razvoja. Približno 85 metrov visok Giessen Tower bo bodoči mejnik v regiji.

Razvoj urbanistične gradnje okrožja Im Giessen je potekal v tesnem sodelovanju s stranko – Credit Suisse Real Estate Fund Siat (CS REF Siat), nepremičninsko investicijsko družbo Credit Suisse AG – in projektnim razvijalcem Implenia, pa tudi Dübendorfske oblasti. Arhitekturno sofisticiran, vendar nezahteven, okrožje Im Giessen predstavlja vrata v Dübendorf. Različni tipi stanovanj, življenjski prostor, ki je primeren za različne starostne skupine in pomoč pri bivanju zagotavljajo optimalno kombinacijo za trajnostni razvoj območja.

NOVO OBMOČJE JE NASTALO V TREH FAZAH

Veliko zemljišče Im Giessen je v lasti podjetja Givaudan SA, ki ima sedež v Vernierju v Švici, od leta 1948. Podjetje zaposluje približno 9.400 zaposlenih v več kot 40 državah in je največji svetovni proizvajalec okusov in dišav. Ukrepi, sprejeti leta 2012 kot del strategije Givaudanove lokacije, so med drugim vključevali tudi delno prodajo območja v Dübendorfu. Leta 1993 je Givaudan izdelal glavni načrt in zasnovo projekta, ki sta bila uporabljena kot osnova za razvoj posebnih zahtev za gradnjo območja Im Giessen do leta 1995. Posebne zahteve za zgradbe, ki jih je svet vlade sprejel leta 1997, so bile potrebne, ker je lastnik nepremičnine želel razvoj območja severno od reke Glatt za prihodnjo mešano uporabo, saj ta ni bila več potrebna za poslovanje. Od marca 2014 je CS REF Siat lastnik različnih zemljišč parcele Giessen. Pred začetkom dejanskega načrtovanja projektov na 25.700 m² velikem zemljišču je bil v sodelovanju z arhitektom atelier ww Zürich razvit glavni načrt. V dogovoru s stranko, razvijalcem projekta in oblastmi v Dübendorfu in na podlagi posebnih gradbenih zahtev so bila s tem glavnim načrtom določena načela načrtovanja. Za prvo gradbišče (M2) je bila izvedena pogodba o študiji.

Število stanovanj

Zmagovalni dizajn A.D.P. Walter Ramseier Partner AG Zürich s sedanjim imenom projekta „Giessenhof“ vključuje razvoj perimetrskega bloka s 166 stanovanji. Drugi projekt na gradbišču M1.1 se imenuje „Giessen Tower“, ki ga je razvil atelier ww s sedežem v Zürichu. Vključuje gradnjo 85-metrske stanovanjske stavbe na štiri etažni osnovni zgradbi.
Med drugim so v vrsti uporabe domovi za oskrbo na domu ter 130 domov za ostarele in najem. Za gradbišče M1.2 je predviden dodaten bivalni in poslovni prostor s približno 80 stanovanji. Projekt dopolnjuje območje za javno in kulturno uporabo. Nova četrt bo izvedena v treh fazah. Giessenhof bi moral biti pripravljen za zasedbo do jeseni 2018. Vloga za gradnjo Giessenovega stolpa bo predložena ustreznim organom v prihodnjih mesecih, z delom, načrtovanim za konec leta 2019. Zaključek tretje faze je trenutno načrtovan za jesen leta 2021. Projekt mora biti prepričljiv ne samo z vidika razvoja mest, ampak tudi z vidika trajnosti. To dokazuje kakovostni znak Gold Suisse za zeleno posest, rekuperacija toplote iz reke Glatt in načrtovana družbena mešanica območja.

85 METROV VISOK GEISSEN TOWER KOT NOVA ZNAMENITOST REGIJE

Giessen tower - PREDNOSTI BIM-A

Različne možnosti urbanističnega načrtovanja za Giessen Tower so bile pregledane s strani ateljeja ww v enem letu. Predvsem mesto Dübendorf je zahtevalo natančen pregled lokacije visoke stavbe z upoštevanjem pogojev načrtovanja. Po številnih pogovorih z urbanističnim osebjem mesta Dübendorf je bila lokacija, ki jo je predlagal atelje ww, soglasno dogovorjena kot najprimernejša. Zgradba, visoka 85 metrov, označuje vmesnik med komercialnim in industrijskim območjem ter tesno povezano središče te zgodovinske skupnosti. Gledano z zahoda, visoka stolpnica stoji kot mejnik ali vstopna vrata. Visoka in kompaktno oblikovana ikona urbanističnega načrtovanja, ki jo sestavljajo štiristopenjska baza, ki se prepleta pod kotom visoke stavbe, ustvarja močno, nezamenljivo identiteto. Zunanja zasnova je sekundarna glede na močan volumetrični koncept in jo podpira. Fasadni elementi – obrobljeni v aluminijastih okvirjih na konstrukciji nosilne konstrukcije – se razlikujejo po širini, odvisno od vrste odprtine. Zaigrano vpletajo v eleganten, zračen furnir, ki obdaja stavbo kot njeno kožo. Osnovna struktura ima dom za oskrbo s 60 stanovanji. Stolp ima skupno 80 domov za ostarele in 50 stanovanj za najem, od 16. do 25. nadstropja.

NAČRTOVANJE GEISSENSKEGA STOLPA V VSEH FAZAH Z BIM

Projekt je skoraj idealen za uporabo BIM, «pravi Matthias Moog, vodja projekta Giessen Tower na atelier ww. Arhitekt HTL je uporabil ekipo od štiri do pet oseb na tem velikem projektu, s skupno naložbo v višini približno 85 milijonov frankov. Za atelier ww – ki ima okoli 40 zaposlenih – je ta projekt prvi gradbeni projekt, ki je v celoti načrtovan v BIM (Building Information Modeling). Zahteva po doslednem načrtovanju, ki temelji na procesu BIM, je prišel od razvijalca projekta Implenia, ki je bil tudi vodja BIM. Stranka je podprla odločitev o uporabi BIM od začetka. Matthias Moog pojasnjuje, zakaj je ta projekt praktično idealen za načrtovanje z BIM: „Zaradi različne mešanice stanovanj in kota odmika visoke zgradbe, niti strukturne zahteve niti zahteve za servisiranje niso rutinske, kompleksna zunanjost pa je zahtevna. Po njegovem mnenju fasade ne bi bilo mogoče načrtovati drugače kot v 3D. Skupina za načrtovanje atelier ww redno sodeluje na delavnicah, ki jih organizira BIM-manager za določitev načrtovalnih vmesnikov in količine ustreznih informacij v modelu.

ALLPLAN ZAGOTAVLJA BIM SPOSOBNOST

Giessen tower - PREDNOSTI BIM-A

„Nikoli nismo delali na projektu v 3D tako podrobno kot pri projektu Giessen Tower,“ pravi Matthias Moog. On in njegova ekipa se nenehno soočata z novimi izzivi, a rešitve najdejo po zaslugi BIM-ove programske opreme Allplan. »Zahvaljujoč tehnologiji 3D in BIM smo zdaj sposobni izkoristiti zmogljivosti Allplana veliko bolj celovito kot v preteklosti,« pravi arhitekt, ko poroča o izkušnjah, ki so jih imeli. Ponosno se sklicuje tudi na svojo ekipo, ki digitalizacijo procesa načrtovanja v celoti sprejema, čeprav je to včasih zelo zahtevno. Modeli, izdelani v 3D, se uporabljajo za izmenjavo podatkov z drugimi tehničnimi oblikovalci z uporabo standardiziranega vmesnika IFC. “Ta izmenjava preko IFC deluje zelo dobro,” pravi Matthias Moog, “tudi če IFC vmesnik ni 100% brez napak.” Skladnost med seboj preverja programska oprema, ki jo zagotavlja Implenia. BIM vas prav tako prisili, da dokončate fazo načrtovanja na večjo globino, kar je po Matthias Moogu prednost, ki je ne smemo podcenjevati, še posebej, ko gre za izmenjavo informacij s tehničnimi oblikovalci. “ Izvedbene odločitve je treba v BIM sprejeti veliko prej kot z običajnim načrtovanjem“, dodaja. Katere druge izkušnje je imel pred seboj? „Ne vlecite preveč na začetku, temveč gradite korak za korakom. In pri izmenjavi podatkov prek vmesnika IFC ne podajte preveč atributov, “pravi Matthias Moog.

PREDNOSTI BIM-A NA PROJEKTU GIESSEN TOWER Z BIM PREDNOSTMI

Še vedno ni mogoče v celoti oceniti, kakšne koristi bo imel BIM za projekt Giessen Tower. Toda pričakovanja so jasna: manj napak pri načrtovanju, večja zanesljivost stroškov in natančni urniki. Vsa področja in količine lahko enostavno in učinkovito določimo s pomočjo 3D modela. Rezanje in polnjenje se lahko določi tudi iz shranjenih informacij, povezanih z komponentami, ki se imenujejo atributi. To je koristno pri določanju stroškov. Zahvaljujoč BIM-u lahko dosežemo zelo visoko raven stroškovne natančnosti, ki smo jo uporabili pri projektu Giessen Tower tako za idejno zasnovo kot za konstrukcijo, «pravi Matthias Moog. Načrtovano je tudi simuliranje gradnje stavbe s 4D načrtovanjem, tj. dodajanje dimenzije časa 3D modelu. Znanje, pridobljeno iz tega, bi bilo nato vključeno v načrtovanje.

Impresivne prednosti

Na podlagi dosedanjih izkušenj z BIM-om se Matthias Moog sprašuje, zakaj BIM ni prej našel poti v pisarne za načrtovanje: „Prednosti so res impresivne. Zato priporočamo digitalno načrtovanje BIM strankam za izbrane lastnosti. “Arhitekt je zelo zadovoljen tudi s programsko opremo ALLPLAN: Veliko orodij Allplan nam pomaga učinkovito razvijati modele in preprosto preverjati naše načrte s pomočjo 3D vizualizacije. Preverjanje kolizije in sposobnost hitrega filtriranja informacij sta za nas zelo dragocena orodja. Tukaj sem naštel le nekaj točk, vendar jih je veliko več. ”

POVZETEK INFORMACIJ PROJEKTA

  • Fokus: Informacijsko modeliranje zgradb
  • Uporabljena programska oprema: Allplan Architecture, Solibri

PODATKI PROJEKTA

  • Lastnik in stranka: Credit Suisse Real Estate Fund Siat, nepremičninska družba Credit Suisse AG
  • Razvijalec in glavni izvajalec: Implenia AG, Zürich
  • Glavni načrt: atelier ww, Architekten SIA, Zürich
  • Arhitekt Giessen Tower: atelier ww, Architekten SIA, Zürich
  • Arhitekt Giessenhof: A.D.P. Walter Ramseier Partner AG, Zürich
  • Prostorski koncept: vetschpartner Landschafts- architekten AG, Zürich
  • Prostorske atmosfere: PFISTER Marketing & Spacing