5 top nasvetov za načrtovanje in izvedbo gradnje

Lahko si mislimo, da je oblikovanje informacijskega modeliranja (ali BIM) namenjeno samo zasnovi projektov. Če pa BIM še niste začeli uporabljati za svoje gradbene projekte, zamujate veliko – koristno je tudi za načrtovanje gradnje. Tukaj je naših pet najboljših nasvetov za uporabo BIM-a za gradbeništvo.

1. Odprto sodelovanje

Zgodnja udeležba izvajalcev (ECI) je bistven del vsakega uspešnega projekta. Saj združuje ideje oblikovalske skupine s praktično analizo gradnje, ki jo lahko ponudi izkušeni izvajalec. Delitev informacij, potrebnih za to sodelovanje, pa se včasih izkaže za težko in postane ovira za skupno sodelovanje.

Zato je bil razvit openBIM. Članom projektnih skupin omogoča delo z orodji, ki jim najbolj koristijo, hkrati pa jim omogoča izmenjavo informacij med programi, ne da bi pri tem izgubili pomembne informacije. Pri openBIM-u ne skrbite, da bi našli program, ki bo od oblikovalca odprl najnovejše rezultate ankete, saj lahko informacije prebere program openBIM.

2. Delujte bolj učinkovito

Ko je BIM vzpostavljen, postanejo delovne metode bolj racionalizirane. Dejavnosti, ki so bile prej potrebne, so bodisi avtomatizirane ali pa niso več potrebne. Na primer, v popolnoma sodelovalnem okolju openBIM, oblikovalcu ni treba pošiljati komentarjev, ki so mu bili priloženi pri zaznamenih pregledih risb.

Namesto tega je mogoče zapiske narediti znotraj samega modela BIM z uporabo najnovejših informacij. Ali pa lahko odhodke količine ustvarite iz modela BIM s klikom gumba. Vzemite si čas, da razumete, kaj je sposoben vaš program BIM, saj je verjetno zelo napreden program, ki vam lahko prihrani veliko časa in truda.

3. Uporabljajte programsko opremo, združljivo z BIM

Razlika med BIM in 3D CAD je v tem, da BIM gradi inteligenten model stavbe, ki vsebuje informacije – v resnici je to, kot da bi imeli bazo podatkov o vseh informacijah o projektu, pripetih na 3D model. Če lahko podatke uvažate iz drugih programov in jih uporabljate v modelu BIM. To je delo učinkovitejše, vse ustrezne informacije hrani na enem mestu in vsem zagotavlja najnovejše projektne odločitve.

Predstavljajte si, da lahko vnesete svoje zapise v tabelo v model BIM in hitro in natančno izračunate stroške do zdaj opravljenega dela glede na napredek. S pravilno nastavitvijo BIM je to mogoče. Medtem ko se programska oprema pogovarja med seboj, je samo prvi korak – nekaj kot BIM ali zaprt BIM, kjer izmenjava informacij ostane znotraj enega omrežja ali podjetja. Ko se industrija premika k ravni BIM 3, boste želeli uporabljati veliko BIM (ali odprto BIM) nastavitev, deliti in dostopati do podatkov v realnem času za boljše informirane odločitve.

4. Uporabite specialistična orodja

Ključ do učinkovitega dela je uporaba pravega orodja za pravo delo. Niške aplikacije lahko prihranijo veliko časa – in s tem tudi denar. Na primer, hitro je mogoče izdelati oceno stroškov ali začeti z uvozom v razpisno programsko opremo, je lahko preprost način za pospešitev vaših delovnih metod. V idealnem primeru bodo to programi, združljivi z BIM. Omogočajo, da te podatke nato izvozite nazaj v BIM model, kjer jih je mogoče uporabiti in analizirati.

5. Sprejmite delo v oblaku

Delo v  oblaku prihaja v gradnjo, z modeli BIM in dokumentacijo, ki jih je mogoče gostiti v oblaku. Je enostaven dostop v realnem času za celotno projektno skupino. Ta zgodnji prevzem ne samo, da vaše podjetje pripravi na bodoče odjemalce BIM, temveč omogoča tudi bolj napredne možnosti sodelovanja. Ker je v digitalni dobi enostavno delati, je varen način, da vaše podjetje postane naročnik naročnika in oblikovalcev.

Več kot le oblikovanje

BIM ni samo za oblikovanje, ampak za vse v gradbeništvu. Informacije, ki jih pri projektih izkoristijo za bolj učinkovito in skupno sodelovanje, lahko izvajalci dodajo vrednost gradnji, zaslužijo več denarja in osrečijo svoje stranke. Ne glede na to, kje ste v izvedbi BIM-a, lahko s temi nasveti vodite svojo naslednjo potezo in ohranjate svoje poslovanje trenutno, ustrezno in dobičkonosno.

VEČ O ALLPLANU
BREZPLAČEN PREIZKUS

Za več informacij o ALLPLAN programski opremi nas kontaktirajte.